Omnium Rerum Principia Parva Sunt

O rimskih igrah

Na Ptuju obujamo dva tisoč let stare rimske zgodbe, ki temeljijo na najmogočnejšem obdobju v zgodovini najstarejšega slovenskega mesta. Letošnje XV. RIMSKE IGRE so v počastitev 1953. obletnice zbora vojskovodij v Petovioni, na katerem jih je Markus Antonius Primus nagovoril, da so potrdili Vespazijana za cesarja. 

Rimski zgodovinar Tacit v zgodovinskem delu Historia opisuje dogodek v Poetoviu leta 69 kot enega izmed ključnih v zgodovini rimskega imperija in je prvi pisni vir, ki omenja mesto Ptuj. V naslednjih letih bodo RIMSKE IGRE postale ena pomembnejših prireditev v tem delu Evrope. Obudimo skupaj tisočletno tradicijo in skupaj pišimo zgodovino za prihodnje rodove. Na osnovi dosedanje usmerjenosti programov v staro rimsko tematiko v društvu POETOVIO LXIX razvijamo program imenovan Rimske igre. Dogajanje je terminsko postavljeno v drugo polovico avgusta. Zgodba časovno zajema dogodke in običaje rimskega Poetovia leta 69, ko je bil v takratnem rimskem taboru zbor vojskovodij Podonavskih legij. Zbor je vodil Markus Antonius Primus, ki je zbrano vojsko popeljal proti Rimu, ga osvojil in predal poveljstvo izvoljenemu cesarju Vespazianu. 

Takratni Ptuj – Poetovio je imel čez 40.000 prebivalcev, od tega do 10.000 legionarjev, bil je zadnji branik imperija, s kovnico denarja, carinsko upravo in davkarijo. Bil je največje mesto daleč naokrog. Na temeljih stare jantarjeve poti je tudi takrat bil trgovsko središče, z veliko frekvenco takratnih »turistov«. Zgodbe iz življenja takratnih veljakov, vojščakov, svobodnih ljudi in sužnjev bomo obudili v naših predstavah.

Rimski-kamp-2016.jpg

Projekt rimske igre temelji na nadgrajevanju. V letih 2008 – 2012 smo pripravili osnove za širjenje zgodb in dogodkov, tako na kvalitativnem kot časovnem delu. V letu 2016 smo odprli našo novo lokacijo na Štukih in jo imenovali Rimski Kamp Poetovio, ki je inovativni projekt prikaza življenja v starem Rimu. Replika rimske opekarske peči je edinstvena v tem delu Evrope in je osnova za eksperimentalno arheologijo, ki jo izvajamo v sodelovanju s strokovnjaki.

V letu 2012 so bile V. rimske igre največji poletni projekt partnerskega mesta Ptuj v projektu Evropske prestolnice kulture.

Simpoziji in srečanja pripomorejo k vzpostavitvi arheološkega oddelka, ki je podaljšek univerze. S tem pridobimo študente, ki skozi vse leto raziskujejo in odkrivajo nova znanja in ugotovitve.

 

S tem projektom Društvo POETOVIO LXIX postanejo najresnejši ponudnik zgodb v turističnem prostoru srednje Evrope. Rimske zgodbe postanejo prepoznavni znak Ptuja in prerastejo v blagovno znamko. S sistematičnim pristopom lahko projekt doseže velike razsežnosti in pripomore k tržnemu uspehu.

Osnovni koncept je tako vzpostavljen. Za večji zagon in prepoznavnost iger je potrebno vključiti širši krog udeležencev in dodati še več znanstvenih vsebin. Z rimskimi igrami Ptuj pridobi na prepoznavnosti in obudi tisočletja stare in skoraj pozabljene zgodbe o svoji veličini in pomembnosti.

Vabimo vas, da postanete del zgodbe, ki razkriva vse čare in mogočnost zgodovine. Pridružite se imperiju in okusite slast slave!